Hyrorna för våra bostäder är satta utifrån en modell som Hyresgästföreningen och GotlandsHem har tagit fram tillsammans.
Vår modell grundar sig på fyra poängområden:
Vi har utgått från en genomsnittsbostad som motsvarar den som är vanligast förekommande i GotlandsHems bestånd. Din bostad kan få pluspoäng eller minuspoäng. Poängsättning uppåt eller nedåt baseras på hur bostaden skiljer sig från genomsnittsbostaden.
Bostadens storlek är hur många kvadratmeter bostaden har. Typ av bostad är till exempel tre rum och kök eller ett rum och kök.
Det här är det poängområde som har störst påverkan på bostadens hyra.
Ungefär 70 procent av månadshyran för din bostad är grundad på bostadens storlek och vilken typ av bostad du har.
Varje bostad har det vi kallar för egenskaper och det handlar om vad som finns eller saknas i bostaden. Exempel på det kan vara utrustning som diskmaskin och kylskåp. Egenskaperna har olika poängvärde där ett exempel kan vara om ett sovrum har trägolv eller plastgolv.
Enligt modellen för hyressättning utgör poängområdet Bostaden cirka 5 procent av månadshyran.
Här handlar poängområdet om det som finns eller saknas i kvarteret. Det kan exempelvis vara lekplats, grovtvättstuga eller cykelförråd.
Poängområdet Kvarteret utgör cirka 10 procent av månadshyran.
Till bostadsområdet hör sådant som till exempel närservice. Det här poängområdet kan delas upp i två delar.
Den ena delen har sin grund i hur många sparade ködagar i snitt du behöver ha för att få en bostad i respektive bostadsområdet.
En annan del har sin grund i vad hyresgäster anser är viktigast i sitt bostadsområde och hur dessa är värderade av hyresgästerna.
Poängområdet Bostadsområdet utgör cirka 15 procent av månadshyran.
I korthet handlar bruksvärdesmodellen om att hyran ska bli rättvis över hela vårt bostadsbestånd. Alla hyresgäster ska betala samma summa för en likvärdig bostad. I dagsläget har inte alla hyresgäster rätt hyra enligt modellen. För att nå dit behöver en del hyresgäster få sin hyra höjd respektive sänkt för att hamna rätt enligt bruksvärdesmodellen.
Rikthyran är den månadshyra som ska betalas för din bostad utifrån bruksvärdesmodellen. Många av våra bostäder har redan nått sin rikthyra men för en del är det en bit kvar. Det kan ta olika lång tid att nå sin rikthyra oavsett om det handlar om en höjning eller sänkning. Det här har att göra med att vi vill säkerställa att du som hyresgäst inte får alltför stora hyresförändringar varje år.
När rikthyran är nådd har din bostad sin korrekta månadshyra.
För de hyresgäster som ännu inte är infasade, kommer en infasning att ske årligen tills rikthyra uppnås.
De bostäder som inte nått sin rikthyra får utöver hyresjusteringen ytterligare en individuell höjning för infasning. Denna summa blir en del av den nya hyran.
Summan för infasning har ett maxtak. Detta enligt förhandlingen med hyresgästföreningen. Se tabellen nedan.
Infasningssumman får max uppgå till:
100 kronor i månaden för 1 rum och kök
125 kronor i månaden för 2 rum och kök
150 kronor i månaden för 3 rum och kök
200 kronor i månaden för 4 rum och kök
250 kronor i månaden för 5 till 6 rum och kök
Summan som berörda hyresgäster får som infasning är individuell och kan vara lägre än maxtaket. Detta beror på att infasningssumman endast motsvarar mellanskillnaden mellan nuvarande hyra och rikthyran.
Efter årets hyresjustering sänks hyran för de hyresgäster som betalar mer till beräknad rikthyra. Infasningen kommer då att vara klar och månadshyran korrekt.
Har du frågor kring hyressättningsmodellen eller din rikthyra är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice på info@gotlandshem.se eller 0498 – 20 39 00.
Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.
Under sommaren har du som är hyresgäst hos oss möjlighet att hyra ut din bostad i andrahand till Region Gotland. Region Gotland förmedlar sedan bostaden vidare till sina sommarvikarier inom samhällskritiska funktioner.
Under de kommande 10–15 åren planeras omfattande ombyggnationer i vårt bestånd. Det innebär att ett antal bostäder kommer hyras ut med så kallade korttidsavtal. Till en början kommer det röra sig om ett mycket begränsat antal.
GotlandsHems uthyrningspolicy syftar till att skapa en transparent och rättvis uthyrningsprocess. Den tydliggör vem som kan hyra en bostad eller lokal av oss. Uthyrningspolicyn grundar sig på lagar och vårt ägardirektiv. Varje ärende hanteras professionellt utifrån dess specifika förutsättningar och med god service. Uthyrningspolicyn finns som ett stöd för att säkerställa att uthyrning sker på ett korrekt sätt.