Två personer står på sin balkong och vinkar.

Varje år behöver vi – precis som alla fastighetsbolag inom allmännyttan - se över hyran för att vara säkra på att vi täcker kostnader som värme, el, vatten, avfallshantering och räntor. Därför förhandlar vi årligen och kommer överens med Hyresgästföreningen om en viss procentuell hyresjustering för alla våra bostäder.

Den justering vi yrkar på baseras på olika lokala och nationella faktorer som påverkar nuläget i stort. Sådana faktorer kan handla om den allmänna kostnadsutvecklingen, lokala förutsättningar för fastighetsägarna och hyresgästernas intressen. 
Din hyra påverkas alltså av utvecklingen i omvärlden.

Hur fungerar den årliga hyresjusteringen?

För att förstå hur hyresjusteringen påverkar hyran behöver vi nu förklara hur hyressättningen fungerar inom allmännyttan. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till, framför allt är det viktigt att förstå den så kallade bruksvärdesmodellen. Häng med nu.

Att förstå bruksvärdesmodellen

Hyrorna för de flesta av våra bostäder är satta utifrån en modell som Hyresgästföreningen och GotlandsHem tagit fram tillsammans - Bruksvärdesmodellen. Modellen infördes 1 januari 2021 och innebär att hyreskostnaden räknas ut med utgångspunkt i olika poäng för olika egenskaper, så som storlek och standard på din bostad.
Har du nyrenoverat badrum med handdukstork? I så fall betalar du mer än någon som inte har det.

Läs mer om bruksvärdesmodellen.

Rikthyra och infasning

De flesta av våra hyresgäster har idag rätt hyra enligt bruksvärdesmodellen. Det kallar vi att de har nått sin rikthyra. Det vill säga att hyran är rätt och rättvis enligt modellen. 
Några få hyresgäster håller fortfarande på att fasas in till sin nya rikthyra enligt bruksvärdesmodellen. I de fallen gäller särskilda förutsättningar för hyresjusteringen, som vi förklarar längre fram.

Presumtionshyra

Ett annat sätt att beräkna hyreskostnad på, är det vi kallar för presumtionshyra. Den gäller för nybyggda bostäder i 15 år och beräknas utifrån vad det kostade att bygga bostaden. När 15 år har gått börjar bruksvärdesmodellen gälla även för dessa bostäder. Så länge du betalar presumtionshyra, läggs den procentuella hyresjusteringen på den.

Den årliga hyresjusteringen baseras på rikthyran

Genom förhandling med Hyresgästföreningen kommer vi överens om hur mycket hyran ska justeras i procent. Förhandlingen baseras på just rikthyran. Det innebär att själva procentsatsen som vi kommer fram till adderas på rikthyran, oavsett om du har nått fram till din rikthyra eller ej.
Det i sin tur innebär att den procentuella höjningen blir högre än den procentsats vi har förhandlat fram i de få fall där hyresgästen fortfarande håller på att fasas in till rikthyra. 

Krångligt? Här kommer ett exempel.

Säg att du idag har en faktisk hyra på 5 000 kronor men rikthyran enligt bruksvärdesmodellen för din bostad är 6 000 kronor. Säg att vi förhandlar fram en årlig hyresjustering om 5 procent. 5 procent på din rikthyra motsvarar 300 kronor. Dessa 300 kronor läggs på din nuvarande faktiska hyreskostnad. 
Så även om du och din granne har samma hyra idag, så kan ni ha olika rikthyror. Det innebär i så fall även att den årliga hyresjusteringen blir olika.

Takhöjning

Det finns även en till parameter att ta hänsyn till för dig som ännu inte nått din rikthyra. Den kallar vi för ”takhöjning”. Även takhöjningen är förhandlad med Hyresgästföreningen och träder i kraft 1 januari varje år oberoende av den årliga hyresförhandlingen.

Takhöjningen genomförs för att din bostad på sikt ska kunna nå sin rikthyra och är en viktig del av infasningen. Höjningen görs med fasta belopp som vi har kommit fram till tillsammans med Hyresgästföreningen. Beloppen baseras på bostadens storlek. Säg att din bostad har två rum och kök. Då sker en takhöjning med 125 kronor, årligen. Det här innebär i vårt exempel att du får en ny hyra på 5 425 kronor och den höjningen blir då 8,5 procent - inte 5.

De få hyresgäster som fortfarande fasas in till sin rikthyra får därmed ytterligare en höjning.

Infasningssummor får max uppgå till:

•    100 kronor/månaden för 1 rum och kök
•    125 kronor/månaden för 2 rum och kök
•    150 kronor/månaden för 3 rum och kök
•    200 kronor/månaden för 4 rum och kök
•    250 kronor/månaden för 5 till 6 rum och kök

Hittade du vad du sökte efter?

Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.

Sammanfattning

Varje år förhandlas en ny hyra inom allmännyttan fram tillsammans med Hyresgästföreningen. Hyran behöver justeras för att följa kostnadsutvecklingen och ska täcka kostnader som värme, el, vatten, avfallshantering och räntor.  Den procentsats som blir resultatet av den årliga hyresjusteringen, baseras på rikthyran som räknas fram utifrån bruksvärdesmodellen. Om du redan har nått din rikthyra, hamnar procentsatsen på den faktiska hyra du har idag. Har du inte nått din rikthyra, läggs procentsatsen på den hyra du senare ska betala och adderas på din befintliga hyra. När du håller på att fasas in till rikthyra sker även en så kallad “takhöjning”. De här två omständigheterna innebär att de hyresgäster som ännu inte är helt infasade till rikthyran enligt burksvärdesmodellen, varje år får en högre procentsats i hyresjustering än den vi förhandlar fram och kommunicerar.