Skylt för hänvisning till skyddsrum som sitter på en gul vägg.

Öppet skyddsrum under beredskapsveckan

11 sep. 2024

Under vecka 39 genomförs den beredskapsvecka som varje år anordnas av MSB – Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap. GotlandsHem bidrar i år med att bjuda in till ”Öppet skyddsrum”. Vet du hur det ser ut i skyddsrum? Vet du vad du borde ta med dig dit i händelse av en kris?

Tisdagen 24 september mellan klockan 13.00 – 16.00 öppnar vi skyddsrummet på Stjärngatan 6A i vårt kvarter Castor i Visby. Här berättar medarbetare på GotlandsHem om vårt ansvar som fastighetsägare när det gäller att förvalta och ställa i ordning skyddsrum i händelse av en kris. Du kommer också kunna träffa representanter från Civilförsvarsförbundet som berättar om hur ditt ansvar ser ut om du behöver vistas i ett skyddsrum. Även Röda Korset är på plats för att informera om bland annat Första hjälpen.

Fullt program på Gotland hela veckan

Under hela veckan pågår aktiviteter för att stärka allas vår förmåga till beredskap. Det börjar redan söndag 22 september i Visby hamn med invigning på temat ”Gotlands beredskap utifrån ö-läget”. Information om alla samhällsresurser som finns på Gotland under en samhällsstörning eller höjd beredskap blandas med aktiviteter och tävlingar.

Här kan du läsa hela programmet: Beredskapsveckan | Region Gotland
Här kan du läsa mer om GotlandsHems information om Beredskap vid kris.

Välkommen på ett besök i skyddsrummet!

Vi ses i skyddsrummet på Stjärngatan 6A i Visby där vi även bjuder på fika och Bullens pilsnerkorv.

Så här ser eftermiddagen ut:

13.00 – Skyddsrummet öppnar. 

13.30 – Sonny Westerlund, chef för Bovärdar berättar om hur det går till att färdigställa ett skyddsrum. Vi visar den utrustning som finns och berättar hur vi som fastighetsbolag sköter den.

14.00 – Nils-Folke Eriksson, ordförande i civilförsvarsförbundet berättar om hur ansvaret för dig som medborgare ser ut i förhållande till vistelse i skyddsrum.

14.30 – paus med utrymme för samtal.

15.00 – Mattias Adman, chef för Bostadsservice berättar hur vårt ansvar som fastighetsbolag ser ut om skyddsrummen behöver aktiveras.

Röda Korset informerar om Första hjälpen under hela dagen.

16.00 – Avslut med utrymme för samtal.