En kvinna med rött hår och svarta glasögon håller en man i handen. Mannen har grå t-shirt och ler

Så förbereder du dig för att vara i ett skyddsrum

23 sep. 2024

Idag, måndag 23 september, inleds Beredskapsveckan här på Gotland. Det är ett späckat program med aktiviteter och vi på GotlandsHem öppnar upp ett av våra skyddsrum dit alla är välkomna.

Årets tema för Beredskapsveckan är ”Sätt i gång!”. Vi följer den uppmaningen genom att sprida information om våra skyddsrum. Hur ser vårt ansvar som fastighetsägare ut när det gäller att förvalta och aktivera skyddsrum? Hur kan våra hyresgäster och allmänheten förbereda sig för en vistelse i ett skyddsrum?

Här ser du nu en kort film med våra hyresgäster Sonja och Bo-Åke tillsammans med Nils-Folke Ericsson, ordförande i Civilförsvarsförbundet Gotland. Det är ett samtal om hur man kan förbereda sig för en vistelse i ett skyddsrum.

Välkommen på ett besök i skyddsrummet

Vi ses i skyddsrummet på Stjärngatan 6A i Visby där vi även bjuder på fika och Bullens pilsnerkorv. Röda Korset finns på plats och informerar om Första hjälpen under hela dagen. 

Så här ser eftermiddagen tisdagen 24 september ut:

13.00 – Skyddsrummet öppnar. 

13.30 – Sonny Westerlund, chef för Bovärdar, berättar om hur det går till att färdigställa ett skyddsrum. Vi visar den utrustning som finns och berättar hur vi som fastighetsbolag sköter den.

14.00 – Nils-Folke Ericsson, ordförande i Civilförsvarsförbundet Gotland, berättar om hur ansvaret för dig som medborgare ser ut i förhållande till vistelse i skyddsrum.

14.30 – Paus med utrymme för samtal.

15.00 – Mattias Adman, chef för Bostadsservice, berättar hur vårt ansvar som fastighetsbolag ser ut om skyddsrummen behöver aktiveras.

16.00 – Avslut med utrymme för samtal.