Två händer håller i en rosa pin som är ett rött hjärta på och det står hyresrätten med röd text.

GotlandsHem begär medling i hyresförhandlingarna

11 nov. 2024

Förhandlingarna om den årliga hyresjusteringen för 2025 lämnas nu över till Hyresmarknadskommittén för medling mellan GotlandsHem och Hyresgästföreningen.

– I årets förhandlingar har vi närmat oss en lösning, men inte nått hela vägen fram. Vi har dock goda förhoppningar att nå en lösning med hjälp av medling, säger Joakim Martell, vd på GotlandsHem.

GotlandsHems utgångsyrkande om 16,4 procent är framräknat genom den modell för hyresjustering som tagits fram av Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna i Sverige. Med stöd av modellen kan parterna sedan förhandla om hyresgästernas och fastighetsägarens lokala förutsättningar vilket i sin tur påverkar yrkandet på ett systematiskt och strukturerat sätt.

 – Vi är måna om att komma fram till en lösning så snabbt som möjligt för att undvika flera månaders retroaktiv hyreshöjning under början av 2025. Det har visat sig svårt att följa modellen för förhandling och nå en överenskommelse, säger Joakim Martell.

I år har även GotlandsHem frångått trepartsmodellen för att kunna möta en överenskommelse med Hyresgästföreningen. GotlandsHems reviderade yrkande ligger på 7,5 procent vilket mötts av Hyresgästföreningens bud om 4,5 procent för huvuddelen av GotlandsHems bostäder.

 – Om vi i medling skulle komma fram till en lösning om 7,5 procents hyresjustering för 2025 skulle hyresjusteringen kompensera för de taxebundna kostnadsökningarna och räntor. Det vill säga kostnadsökningar för värme, el, vatten, avfallshantering och räntor, säger Joakim Martell och fortsätter:

 – Men det bidrar inte till kapital för fastighetsanknutet underhåll och renoveringar vilket innebär fortsatt behov av att sälja fastigheter. Om resultatet av förhandlingar eller beslut i Hyresmarknadskommittén resulterar i ännu lägre hyresjustering innebär det återigen att vi subventionerar värme, el, vatten och avfallshantering. Det innebär en fortsatt urholkning av vår förmåga att hantera ökade bygg- och förvaltningskostnader.

Hyran är vår enda intäkt och den måste täcka vad det kostar att använda bostäderna. Det måste också täcka det långsiktiga behovet av underhåll, något som under de senaste 30 till 50 åren prioriterats ner till förmån för lägre hyresökningar. Vi kan inte längre skjuta underhållskostnader på framtida generationers hyresgäster.

 – Jag har gott hopp att vi ska nå fram till en överenskommelse och ser fram emot kommande medling, säger Joakim Martell.

Förhandling enligt trepartsmodellen

Hyresvärdar och Hyresgästföreningen förhandlar varje år om hyresjusteringar. Trepartsöverenskommelsen är den överenskommelse som Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna Sverige och Hyresgästföreningen gemensamt utgår från i förhandlingarna. Den bygger på fem faktorer, två lokala och tre nationella och utgör grunden för vårt yrkande. 

Faktorer som vägs in är den allmänna kostnadsutvecklingen, lokala förutsättningar för fastighetsägarna och hyresgästernas intressen. 

Så går en hyresförhandling till: 

  • Förhandlingarna påbörjas i september. 
  • Hyresvärden lämnar sitt yrkande om årets hyreshöjning till Hyresgästföreningen. 
  • Hyresgästföreningen återkommer med motbud till hyresvärden. 
  • Därefter möts representanter från Hyresgästföreningen och hyresvärden för att förhandla om hyrorna. 
  • Om parterna inte kommer överens vänder de sig till Hyresmarknadskommittén för att få hjälp att enas om kommande års hyresjustering.
  • Först när parterna kommit till en överenskommelse justeras hyrorna.