En vit kopp med röd GotlandsHem logga står på en hyresavi i pappersformat. Pappret ligger på ett vitt bord.

Nu startar hyresförhandlingen för 2025

17 sep. 2024

Årets yrkande baseras precis som förra året på den förhandlingsordning som Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna kommit överens om. Därmed är GotlandsHems utgångsyrkande en ökning med 16,4 procent i snitt från och med 1 januari 2025.

Det senaste året har påverkats av lågkonjunktur, ökade byggkostnader och höjda kostnader för energi och kommunala taxor. GotlandsHem påverkas såväl av omvärldsläget som av öläget vilket innebär att kostnadsökningarna har varit betydligt högre än intäktsökningarna. 

– I år startar förhandlingarna tidigare med målsättningen att bli klara i god tid före årsskiftet, så att hyresgästerna slipper retroaktiv hyreshöjning. Om parterna håller sig till den överenskomna modellen för förhandling av hyran finns det mycket goda förutsättningar att lyckas med det i år, säger Joakim Martell, vd för GotlandsHem. 

Kostnadsutvecklingen för förvaltning av hyresfastigheter har under flera år ökat i en högre takt på Gotland än i övriga landet. GotlandsHem står inför omfattande renoveringar som ska bidra till bra boendemiljö, ökad energieffektivitet, minskat klimatavtryck och fastigheter som kan förvaltas kostnadseffektivt.  

– Det är viktigt att hyresintäkterna bär kostnaderna för förvaltning och framtida underhåll, så att de som bor i bostäderna idag inte lämnar över en underhållsskuld till nästa generation, säger Joakim Martell.  

Den yrkade hyreshöjningen gäller för GotlandsHems samtliga bostäder med undantag från de blockuthyrda bostäderna. Årets hyresförhandling omfattar inte heller de 16 nyproducerade bostäderna i kvarteret Nötskrikan i Hemse. 

Förhandlar enligt trepartsöverenskommelsen 

Hyresvärdar och Hyresgästföreningen förhandlar varje år om hyresjusteringar. Trepartsöverenskommelsen är den överenskommelse som Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna Sverige och Hyresgästföreningen gemensamt utgår från i förhandlingarna. Den bygger på fem faktorer, två lokala och tre nationella och utgör grunden för vårt yrkande. 

Faktorer som vägs in är den allmänna kostnadsutvecklingen, lokala förutsättningar för fastighetsägarna och hyresgästernas intressen. 

Så går en hyresförhandling till: 

  • Förhandlingarna påbörjas i september. 

  • Hyresvärden lämnar sitt yrkande om årets hyreshöjning till Hyresgästföreningen. 

  • Hyresgästföreningen återkommer med motbud till hyresvärden. 

  • Därefter möts representanter från Hyresgästföreningen och hyresvärden för att förhandla om hyrorna. 

  • Först när parterna kommit till en överenskommelse justeras hyrorna.