Fyra personer på scenen GotlandsHems seminarie under Almedalsveckan 2024. Personerna har sommarkläder och samtalar med varandra.

Samverkan kring bostadsbristen

02 juli 2024

Under Almedalsveckan genomfördes seminariet "Bostadsbyggandet i kris - lokal påverkan på tillväxt och jobb". Det blev ett intressant och välbesökt samtal mellan representanter från byggbranschen, allmännyttan, Försvarsmakten och GotlandsHem.

– Jag hoppas att det blev tydligt vilka utmaningar vi har och vad vi behöver göra för att minska bostadsbristen på Gotland, kommenterar GotlandsHems vd Joakim Martell.

Bostadsbristen på Gotland får många konsekvenser och inte minst påverkas den tillväxt som skulle behövas här på ett negativt sätt. Den bidrar till kompetensbrist när företag har stora problem med att rekrytera på grund av svårigheterna att få tag i en bostad. Även Försvarsmakten har utmaningar med att rekrytera alla de unga officerare som nu behövs – just på grund av bristen på bostäder.

Hur löser vi bostadsbristen?

De lösningar som betonades handlade bland annat om att få tag i byggbar mark för en rimlig kostnad. Detaljplanerna behöver vara mer tillåtande då det skulle ge högre exploateringsgrad och därmed fler bostäder till lägre kostnad.

– Det vi behöver är också låg moms på hyra för att kunna sänka investerings- och driftskostnader. Dessutom är jag tveksam till LOU för allmännyttan då vi inte är skattefinansierade, menar Joakim.

En annan utmaning som alla aktörer var eniga kring, handlar om att de flesta hyresgäster vill bo i Visby. Det är mycket lättare att hitta byggbar mark vid eller omkring Gotlands mindre orter. Här behövs rejäla insatser för att göra mindre orter mer attraktiva för människor att både bo och leva.

– Jag ser seminariet som en viktig del i den samverkan som behövs för att driva utvecklingen åt rätt håll. Heidelberg Materials, Försvarsmakten och GotlandsHem har definitivt gemensamma intressen i att få i gång bostadsbyggandet och bidra till tillväxten på Gotland, avslutar Joakim Martell.