Ljusgult bostadshus med röda balkonger storgatan i Slite. Framför huset är det nedfart till garage och en väg.

GotlandsHem får bidrag för energieffektivisering

29 nov. 2022

Energieffektiviseringsprojektet i kvarteret Concordia 6 i Slite har sedan tidigare stött på förhinder i form av utdragna bygglovsprocesser, rusande materialkostnader och långa leveranstider.

Men bygglovet är nu på plats och under våren börjar vi arbetet med att byta ut fönster och balkongdörrar samt tilläggsisolera det första av två hus. Och förra veckan kom också den trevliga nyheten att projektet tilldelats ett bidrag på lite mer än en miljon kronor från Boverket.

– Vi sökte bidraget för nästan ett år sedan och ansökan blev beviljad först nu. Det har varit några vändor fram och tillbaka då regeringen avvecklade stödet och sedan införde det igen, och sedan avvecklat det på nytt… Så jag är väldigt glad att vi fick det beviljat, säger Karin Johansson, energiingenjör på GotlandsHem.

Bidraget ska användas till investeringsmerkostnader för energieffektiviseringsåtgärder i flerbostadshus. Det innebär kostnader som är nödvändiga för att uppnå en högre nivå av energieffektivitet i fastigheterna, i vårt fall handlar det bland annat om fönsterbyten, tilläggsisoleringen av fasaderna, byte av radiatortermostater samt injustering av värmesystemet.

– För oss är bidraget mycket positivt då vi har drabbats av stora kostnadsökningar på fönster och andra byggmaterial till följd av kriget i Ukraina och andra omvärldshändelser. Så det är ett sätt att hantera projektets kostnadsökningar, säger Karin Johansson.

Hör Karin Johansson berätta mer om energieffektiviseringsprojektet:

Vi energieffektiviserar kvarteret Concordia i Slite