
GotlandsHem arbetar med att komma i kapp med sin underhållsskuld. Fram till början av 2030-talet ska vi därför renovera cirka 2 500 bostäder och det kommer att påverka många av våra hyresgäster. Här läser du om hur det går till och vad det kan innebära för dig.
Som fastighetsägare har vi ett stort ansvar för ekonomi, hyresgäster och klimat. Genom att renovera på ett genomtänkt och hållbart sätt, skapar vi förutsättningar för kommande generationer att hitta sitt hem hos oss.
Våra större kommande renoveringar handlar om underhåll som är omfattande, som att byta stammar, tak eller dra ny el.
Här ser du en film som enkelt förklarar arbetet med en större renovering.
När renoveringen i just ditt kvarter närmar sig, kommer du att få mer detaljerad information. I dagsläget är den detaljerade planen inte på plats men vi kan berätta följande just nu:
Vi har inlett ett arbete med vår strategiska partner ByggConstruct som kommer att pågå i etapper tills alla renoveringar är genomförda. Läs mer om vår partner här: Några av våra projekt - Byggconstruct. Målet är att vi tillsammans renoverar 250 – 300 bostäder per år.
Läs pressmeddelandet om vårt samarbete.
Energieffektivisering
Även GotlandsHems energieffektiviseringsarbete kommer att gå hand i hand med de större renoveringarna. Det kommer att innebära olika saker i olika projekt men energiprestandan i de fastigheter som berörs kommer att förbättras. Det kan handla om att tilläggsisolera fasader, optimera tekniska system som ventilation, värme och fönsterbyten eller renovering av fönster. Målet är att energieffektivisera hela vårt bestånd med minst 30 procent.
Kommunikation
Vi planerar för omfattande kommunikationsinsatser med våra hyresgäster före, under och efter renoveringarna. Som hyresgäst kommer du att bli involverad i vad som kommer att hända, bland annat genom en aktiv dialog på plats med hjälp av vår ombyggnadssamordnare och deltagare i renoveringsprojekten.
GotlandsHem kommer när det behövs att hjälpa till med ett alternativt boende och flytthjälp.
Hyreshöjning och medgivande
En del av åtgärderna som görs i huset kan vara standardhöjande. Det innebär att du som hyresgäst får en högre standard på ditt boende och det innebär i sin tur en hyreshöjning.
Innan vi påbörjar renoveringen ska vi och hyresgästföreningen förhandla om en ny hyra. När den är klar får du som hyresgäst mer detaljerad information om renoveringen, en tidplan och information om den nya hyran. Som hyresgäst ska du också ge ditt medgivande till de planerade standardhöjande åtgärderna av din bostad.
Hur går ditt medgivande till?
För att en hyresvärd ska få renovera i en fastighet krävs att hyresgästerna godkänner åtgärderna. För att få renovera i gemensamma utrymmen behöver en majoritet (över 50 procent) godkänna åtgärderna och för att renoveringen av en bostad ska kunna utföras, krävs ett godkännande av den hyresgäst som bor där. Om någon säger nej till åtgärderna i bostaden har hyresvärden möjlighet att vända sig till Hyresnämnden. Hyresvärden har rätt att inom två månader efter att hyresgästen informerats ansöka hos Hyresnämnden om att få utföra renoveringen. Har du funderingar kring den här processen? Då kan det också vara en god idé att bli medlem hos Hyresgästföreningen och prata med dem.
Renoveringen startar
När alla hyresgäster gett sitt medgivande kan renoveringen starta. Exakt när planeras i samråd med entreprenören som ska genomföra arbetet. I det här läget kommer du som hyresgäst att bli inbjuden till möten där du får information om hur renoveringen kommer att påverka dig och ditt boende.
Ett stambyte tar mellan sex och tolv månader beroende på förutsättningarna i fastigheten. Tiden kommer variera från projekt till projekt – i vissa fall kanske vi utför ett stambyte för att komma tillbaka året efter för att renovera fasad och byta fönster då vissa åtgärder är årstidsberoende.
Vi kan behöva genomföra renoveringar som du märker av under en längre tid.
Ditt boende under renoveringen
Så långt det är möjligt kommer du att bo kvar i din bostad under renoveringen. I de fall åtgärderna innebär att du inte kan bo i bostaden under renoveringen, hjälper vi till med både flytt och ett annat boende under tiden. Du kan till exempel bo i en av våra modulbostäder eller i en evakueringsbostad i vårt bestånd.
Dialog under renoveringen
Våra renoveringar kommer att se olika ut i olika fastigheter. Det gäller även för vår kontakt med dig som hyresgäst. Här läser du om hur kommunikationen kan komma att se ut.
På GotlandsHem är det vår ombyggnadssamordnare som har den främsta kontakten med dig som hyresgäst. Det är till hen du i första hand vänder dig med dina frågor. Det är den personen som ansvarar för att du får information om vad ska ske i ditt område. Du kommer att få löpande information inför varje steg i processen. Det innebär att ombyggnadssamordnaren sammanställer aktuell information som går ut till dig tillsammans med en mer detaljerad tidsplan. Du kommer även att få all information från entreprenören via ombyggnadssamordnaren och förstås startdatum för renoveringen. När det är möjligt anordnar vi ett event inför byggstarten!
Här är några aktiviteter som vi kan komma att arbeta med:
- Du kommer bland annat att få svara på en enkät så att vi får reda på vad som är viktigt för dig under den här tiden.
- Informationsträffar anordnas vid behov och en sammanfattning skickas alltid ut i efterhand till alla som berörs.
- Du kommer även erbjudas personliga samtal med oss för att vi ska kunna fånga upp just dina behov.
- Vid behov genomförs en inventering av din bostad. Det kan behövas för att säkerställa att vi har rätt information i våra system. Den informationen behövs för att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt.
- När evakuering blir aktuell kommer du att få ett schema som beskriver flytten i detalj. Senast en månad innan utflytt kommer ombyggnadssamordnare även att kontakta dig för att svara på de frågor som kan finnas och stötta dig i flytten.
- I anslutning till en evakuering kommer du att få praktisk information kring vilken utrustning som finns i ditt tillfälliga boende. Det ger dig en överblick på vad som kan vara bra att ta med sig och vad du eventuellt kan lämna kvar i bostaden.
Hittade du vad du sökte efter?
Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.
Relaterade guider
Information kring störningar
Att bo i ett flerfamiljshus ställer krav på hänsyn och tolerans. En del hus är mer lyhörda än andra och ömsesidig respekt behövs för en god grannrelation.
Skötsel av häckar i våra områden
Vi på GotlandsHem arbetar för att skapa en trivsam och trygg miljö för alla våra hyresgäster. En del i det arbetet är att sköta de gemensamma grönområdena, inklusive häckarna. Här förklarar vi varför och när vi klipper häckarna och hur du som hyresgäst kan bidra till en trivsam miljö.
Beställ en diskmaskin till din bostad
UPPDATERING FREDAG 3 MAJ: Vi har fått många frågor kring prismodellen och upplägget för det här erbjudandet och gör därför en halvhalt. Vi kommer erbjuda diskmaskin som tillval, men ser över prismodellen så att den blir tydligare och mer i linje med övriga befintliga och kommande tillval. Vi återkommer när det är klart. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- GotlandsHemDet finns många vinster med att installera en diskmaskin. Det går åt mindre vatten och du får en bekvämare vardag.