Ett bra brandskydd börjar med att du vet vilka risker som finns och att du agerar utifrån den kunskapen. Du kan bidra till att öka både säkerhet och trygghet för både dig själv och dina grannar.
Det ska finnas en installerad brandvarnare som tillhör lägenheten när du flyttar in. När batteriet börjar att ta slut ljuder brandvarnaren med korta ljudstötar. Då är det dags att byta ut batteriet.
En grundregel är att kunna ha uppsikt över tända stearinljus och att blåsa ut dem när du lämnar rummet. Dessutom är det bra att undvika brandfarliga ämnen i förråd, källare, garage eller på balkong. Det är alltid bäst att anlita professionell hjälp vid elinstallationer och att se till att alla elsladdar är hela. Vid felaktiga elinstallationer betalar inte heller försäkringsbolagen ut kompensation.
Trapphuset är en viktig utrymningsväg för samtliga i huset och för räddningstjänsten. Därför får inte framkomligheten hindras och trapphuset måste hållas rent från brännbart material som barnvagnar, cyklar, tidningar och kartonger. Samma regel gäller i källaren och på vinden som dessutom ska hållas låsta för att undvika otillbörligt tillträde.
Läs om tips och råd som MSB ger om hur du kan skydda dig mot brand.
Titta gärna på MSBs film om vad du ska göra om det börjar att brinna i din bostad:
MSB – när det brinner hemma
Brandskyddsföreningen har goda råd om brandvarnare och om hur man monterar samt sköter om dem på bäst sätt.
Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.
MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är en statlig myndighet som arbetar med att förebygga och hantera olyckor och kriser. Läs om deras SMS-tjänst där du kan anmäla dig för att få gratis påminnelser om att testa din brandvarnare.
Kom ihåg att teckna ett hemförsäkring när du flyttar in. Den kan vara en viktig räddare i nöden och täcka kostnaden på skador om någon olycka skulle ske. Prata med försäkringsbolaget om vad som ingår och vilket ersättningsskydd som du får.
Vi på GotlandsHem arbetar för att skapa en trivsam och trygg miljö för alla våra hyresgäster. En del i det arbetet är att sköta de gemensamma grönområdena, inklusive häckarna. Här förklarar vi varför och när vi klipper häckarna och hur du som hyresgäst kan bidra till en trivsam miljö.
När vi inventerar trygghet och trivsel gör vi det i en större arbetsgrupp med medarbetare från GotlandsHem. I inventeringen har vi en dialog med hyresgästerna som bor i kvarteret. Vi bjuder även med oss andra som kan ha bra tankar om åtgärder, som till exempel Hyresgästföreningen.
En hemförsäkring är ett ekonomiskt skydd för dig om något skulle hända i ditt hem eller med dina ägodelar. Den ger dig ersättning om du råkar ut för en brand, vattenskada eller inbrott.