Får du borra i badrummet eller flytta en vägg? Här läser du om vad du får göra i din hyresrätt.
Alla förändringar måste godkännas av GotlandsHem om du bor i ett K-märkt hus eller i en byggnad som klassas som byggnadsminne. Om du bor i Visby innerstad så önskar vi att du kontaktar oss oavsett vilken förändring du vill genomföra. För övriga bostäder gäller nedanstående riktlinjer.
Du får måla om i din bostad. Det är bra att känna till att du har en återställningsskyldighet den dag du flyttar ut om det inte är utfört fackmannamässigt. Det innebär att du behöver göra ett omsorgsfullt arbete och vi önskar att du väljer neutrala färger som till exempel ljusgrått eller vitt. De flesta färghandlarna på Gotland känner till vilka färgkoder som just GotlandsHem använder sig av.
Du får inte måla om köksluckor, dörrar eller garderober. Vår erfarenhet säger oss att det lätt blir märken och avskav av färgen. Den typen av problem är både svåra och kostsamma att återställa den dag du flyttar ut.
Det är inte tillåtet att ändra planlösningen för din lägenhet. Det innebär att du inte får sätta upp, flytta eller ta ner väggar.
Du får inte borra eller göra andra hål i badrummets väggar, golv eller tak. Den typen av åtgärder riskerar att fuktspärren skadas och det kan leda till fuktskador. Du får inte heller kakla eller måla om i badrummet själv. Ett tips är att skaffa sugproppar som krokar eller hållare istället för att borra. Kontakta din bovärd genom vår kundservice om du upplever att det saknas utrustning i ditt badrum.
Vissa förutsättningar behöver vara på plats för att du ska få byta från badkar till dusch. Kontakta vår kundservice så kan din bovärd hjälpa till i bedömningen hur detta görs på bästa sätt.
Om det redan finns en komplett tvättmaskinsanslutning i ditt badrum får du installera en tvättmaskin. Tänk på att du själv ansvarar för att installationen görs på ett korrekt och fackmannamässigt sätt där det är extra viktigt att tänka på elsäkerheten.
Vi godkänner inte att du installerar en tvättmaskin om du bor i ett kvarter där det finns gemensam tvättstuga och du inte redan har en tvättmaskinsanslutning i ditt badrum.
Om du redan har en komplett diskmaskinsanslutning får du installera en diskmaskin. Om det sitter ett underskåp där du vill placera din diskmaskin vill vi att det skåpet sparas. Tänk på att du själv ansvarar för att installationen görs på korrekt sätt, bland annat ska ett läckageskydd placeras under diskmaskinen.
Om det saknas diskmaskinsanslutning så behöver GotlandsHem besöka din bostad för att se över förutsättningar för installation. Kontakta GotlandsHem för att boka tid för detta. Finns förutsättningarna för att kunna installera en diskmaskin så är det du själv som bekostar installationen.
Arbetet måste vara fackmannamässigt utfört och du kan behöva återställa din lägenhet till ursprungligt skick vid utflytt. Här behöver du som hyresgäst vara medveten om att det kan medföra en kostnad den dag du flyttar ut.
Det är tillåtet att lägga in ett nytt golv om det sker på ett fackmannamässigt sätt. Det innebär till exempel att golvet under inte får påverkas. Tänk på att du kan bli återställningsskyldig den dag du flyttar ut.
Du får haka av innerdörrar och flytta garderober under förutsättning att du förvarar dem för kommande bruk. Allt ska kunna återställas den dag du flyttar ut. Tänk på att du förvarar innerdörren eller garderoben på ett sätt så den inte skadas då du annars riskerar att bli återbetalningsskyldig.
Du får inte göra några ingrepp på lägenhetens fasta elinstallation.
Kontakta vår kundservice om du önskar sätta upp persienner i din bostad. Tillsammans skriver vi på en överenskommelse kring vad som gäller för den installationen. Även här kan det bli aktuellt med återställningsskyldighet vid utflytt.
Större förändringar på en uteplats såsom uppförandet lekstugor, växthus, uterum, förvaringsbodar och liknande är i nästan alla fall bygglovspliktiga och därför tillåts inga sådana förändringar av uteplatsen. Genom att undvika att enskilda hyresgäster gör större förändringar på sina uteplatser ser vi också till att bostadsområdet behåller ett enhetligt och trevligt uttryck.
Detsamma gäller även förändringar eller ombyggnationer av balkonger. Det är inte heller tillåtet att öppna en entré från markplansbalkong till gemensam eller avskild uteplats.
Med risk för att byggnaden tar skada, är det inte tillåtet att förankra något i fasaden.
Plank och staket vid uteplatsen sätter GotlandsHem upp när vi anser att det finns behov av det. Vi strävar efter att upprätthålla bostadsområdets ursprungliga utseende vad gäller uteplatsernas storlek samt placering av plank, buskar och staket runt uteplatserna.
Vill du som hyresgäst bättra på färg eller ytbehandling av ett befintligt staket går det bra. Ta kontakt med kundservice så hjälper vi dig att få tag på rätt sorts färg eller olja.
Du som hyresgäst kan få tillstånd att lägga trätrall på uteplatsens stensatta yta. Du blir då underhållsansvarig för trallen och du ska återställa uteplatsen om du flyttar. För ytterligare information kring tillstånd för att lägga trätrall kontaktar du kundservice.
GotlandsHem strävar efter att upprätthålla bostadsområdets ursprungliga utseende. Markis godkänns ej i GotlandsHems fastigheter då ingrepp i fasad kan medföra problem med fukt. Även bygglov kan krävas för att sätta upp en markis vilket inte är något som GotlandsHem hanterar.
Vi tillåter inte inglasning av uteplats eller balkong.
Paviljong på uteplatsen godkänns under perioden maj till september under förutsättning att paviljongen förankras i mark och ingen förankring får ske i byggnad, plank eller staket.
Kattnät får endast sättas upp om det är ett diskret textilnät, inte t.ex. hönsnät eller grälla färger. Balkongen, fasad och eventuellt tak ovan får inte ta skada. Man får alltså inte borra, spika, eller skruva utan förankring måste ske utan åverkan på fastigheten, man kan till exempel binda fast nätet. Välkommen att kontakta vår kundservice om du har önskemål om en förändring som inte finns upptagen på den här sidan, så hjälper vi dig vidare.
Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.
Vi på GotlandsHem arbetar för att skapa en trivsam och trygg miljö för alla våra hyresgäster. En del i det arbetet är att sköta de gemensamma grönområdena, inklusive häckarna. Här förklarar vi varför och när vi klipper häckarna och hur du som hyresgäst kan bidra till en trivsam miljö.
När en hyresgäst avlider träder dödsboet in i hyresgästens ställe. Dödsboet företräds av samtliga dödsbodelägare tillsammans och samtliga dödsbodelägare måste även underteckna uppsägningen.
Under sommaren har du som är hyresgäst hos oss möjlighet att hyra ut din bostad i andrahand till Region Gotland. Region Gotland förmedlar sedan bostaden vidare till sina sommarvikarier inom samhällskritiska funktioner.