Tillsammans med bland andra Region Gotland, Polisen, Socialtjänsten och Länsstyrelsen arbetar vi för att minska våldet i nära relationer.
Du bor där livet pågår. Ibland innebär det att du märker att någon i din närhet inte mår bra. Det kan handla om psykisk ohälsa eller att du misstänker att det förekommer våld i en grannes hem.
Våld i nära relationer består ofta av en kombination av fysiskt, sexuellt och psykiskt våld och kan vara allt från mindre synliga handlingar till grova brott. Mer konkret kan det handla om att bli förlöjligad, att få allvarliga hot, eller att utsättas för misshandel eller våldtäkt. Relationsvåld sker ofta inomhus och det är ofta män som utsätter kvinnor för våldet. Att våldet sker hemma försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott för offren.
Även om man inte är säker på exakt vad som händer är det viktigt att larma om man misstänker att någon utsätts för våld hemma. Genom att lämna uppgifter i ett tidigt skede underlättas situationen för den som är utsatt. Det är givetvis extra viktigt att kontakta polis eller socialtjänst om det finns barn som kan vara vittnen till våld i nära relationer eller kanske till och med vara utsatta för våld.
Se filmen för att lära dig mer om vad varje organisation gör för att minska våldet.
Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.