Energianvändningen ska vara så effektivt som möjligt. Därför jobbar vi hårt med att effektivisera sätten som vi använder energi och vatten på.
Våra huvudsakliga klimatmål är att GotlandsHem senast 2024 ska vara fossilfritt och att energianvändningen ska ha minskat med 50 procent fram till 2030. De målen delar vi med många andra allmännyttiga bostadsbolag i Sverige.
Vi är långt ifrån ensamma om att bry oss om framtidens klimat. Gotland ställer om är ett initiativ som drivs av Energicentrum Gotland där målet är att Gotland ska vara klimatneutralt till 2040. GotlandsHem står bakom initiativet tillsammans med många små och stora gotländska aktörer. Vi deltar i samtal om energi och klimat och om att arbeta hårt för en hållbar framtid.
Sedan 2020 arbetar vi med att energiinventera alla fastigheter i vårt bestånd. Det innebär att vi mäter vissa nyckeltal i husen för att se vad vi kan göra för att minska användningen av vatten och energi. Inventeringen görs i perioden november till mars varje år, det är nämligen viktigt att utomhustemperaturen håller sig under cirka sex grader för att mätningarna ska bli så bra som möjligt.
När vi energiinventerar våra fastigheter gör vi det på plats. Det innebär att du som hyresgäst kan springa på våra medarbetare och konsulter som arbetar med energibesparingar i ditt bostadsområde. Ibland behöver vi också komma in i några av bostäderna och vi meddelar alltid berörda hyresgäster innan det är dags att energiinventera i ett bostadshus.
Syftet med inventeringen och alla mätningarna är att hitta områden i vårt bostadsbestånd där vi kan spara in på energi- och vattenanvändningen. Efter inventeringen tar vi fram en lista på möjliga åtgärder som kan minska energi- eller vattenanvändningen tillsammans med vår energikonsult.
Under tiden vi energiinventerar bostadsbeståndet gör vi ett urval av vilka fastigheter som vi kan energieffektivisera. Bland annat väger vi möjligheterna för energibesparande åtgärder mot kostnader, personalresurser, lagkrav och övriga underhållsbehov. De energibesparande åtgärderna genomförs sedan i samband med större underhållsprojekt. Vi bedriver även rena energibesparingsprojekt beroende på åtgärdernas omfattning och fastighetens övriga underhållsbehov.
Varje dag gör vi insatser för att spara på miljön. Det kan handla om att byta några lampor mot energieffektivare alternativ och att vi tar cykeln till jobbet istället för att åka bil. Men det kan också handla om större projekt som engagerar och påverkar många människors vardag. Här följer en lista på några av GotlandsHems senaste insatser för en bättre framtid.
I Slite, mellan Storgatan och Stationsgatan i kvarteret Concordia, har vi byggt en tvättstuga i återvunnen plast och trä, en slags komposit. I en av de båda tvättstugorna som finns i byggnaden tvättar hyresgästerna i kallvatten utan tvätt- eller sköljmedel. Det är en ny teknik som är mycket energieffektiv och snäll mot miljön.
I Slite använder vi en teknik för avjoniserat vatten och i nybyggnationen Signalottan har vi installerat Mimbox.
Enkelt förklarat handlar den tekniken om att anordningen till viss del renar vatten och avgör vilket vatten som är rent nog att användas igen. Den blandar sedan in nytt vatten i lagom mängd. Microplasterna fastnar i ett filter som sedan rengörs och byts ut med jämna intervall.
Under sommaren 2020 fick våra två badpooler ordentliga genomgångar som resulterade i en rejält minskad användning i avseende vatten, energi och kemikalier.
Energianvändningen i vårt fastighetsbestånd ska vara så effektiv som möjligt. Ett steg på vägen till en klimatsmart verksamhet är användningen av solenergi. På många av våra fastigheter sitter solfångare för att utvinna energi från solens strålar.
Majoriteten av våra bostäder värmer vi upp med fjärrvärme. Det är ett miljövänligt alternativ med mycket liten andel fossila bränslen. Men förbränningen i GEAB:s anläggning bidrar till att växthusgaser släpps ut. Vi har fem egna pelletsanläggningar som är fossilfria och som värmer upp ett par fastigheter i Roma, Tingstäde, Lärbro och Stånga. De installerade vi redan för femton år sedan för att ersätta oljepannorna.
Under 2019 och 2020 bytte vi strax över 1600 fönster i våra bostadsområden, nya fönster resulterar inte bara i ett snyggt och fräscht utseende utan minskar också bullerstörningar och energianvändning i våra bostäder.
Via ett styr- och reglersystem ser vi till att energin som värmer upp vårt bostadsbestånd används på ett så effektivt sätt som möjligt. Enkelt förklarat kan man säga att våra tekniska förvaltare justerar temperaturen på det vatten som värmer upp din bostad beroende på utomhustemperaturen via det systemet.
GotlandsHem vann 2011 Ekokommunpriset för kvarteret Sjöliljan och vårt effektiva och mångåriga arbete med att spara energi och avveckla all eldningsolja. GotlandsHem var även det första kommunala bostadsbolaget i Sverige som hade hela fastighetsbeståndet energideklarerat. Kvarteret Sjöliljan förbrukar strax under en tredjedel av den genomsnittliga energiförbrukningen i vårt fastighetsbestånd.
På Gotland spelar varje vattendroppe stor roll. Därför tänker vi extra noga på hur vi använder vatten i våra bostadsområden. Det innebär bland annat att vi försöker ta tillvara på regnvatten för att använda till att vattna blommor med. Läs mer om hur vi sparar vatten.
Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.