Vad händer vid kris eller krig och vad gör GotlandsHem då? Här presenterar vi information kring vårt ansvar och krisberedskap och länkar till andra sidor med information som du kan behöva. Det är också viktigt att du själv har en egen beredskap och att du övar så att du vet hur du ska göra i händelse av kris.
I samverkan med Region Gotland, Länsstyrelsen på Gotland och frivilligorganisationerna har vi tagit fram en broschyr och en folder med tips och övningar som du kan ha som stöd för att öka din krisberedskap. Den skickas ut till alla hushåll på Gotland under beredskapsveckan 2023 och du hittar det även här. Hur förberedd är du vid en kris?
Under beredskapsveckan 2024 genomförde vi den välbesökta aktiviteten "Öppet skyddsrum". Här ser du de filmer vi producerade då.
Under en kris kan du som hyresgäst givetvis få problem. Det som kan påverkas är framför allt vatten, elektricitet och bredband. Om en kris inträffar ska GotlandsHem kunna hantera det på samma sätt som vi hanterar händelser i vardagen när det gäller uthyrning, förvaltning och underhåll. Om något inträffar i en fastighet, så kommer en kontaktperson att skickas till området för att uppfylla GotlandsHems ansvar. Vi har utsedda medarbetare som är förberedda på att hantera problem och krissituationer. Om en större händelse inträffar träder Region Gotland in och vi samverkar för att lösa situationen.
Lyssna på radion. P4 Gotland är en beredskapskanal. De sänder information och beskriver läget i händelse av kris. De berättar även om eventuella samlingsplatser som myndigheter och Röda Korset kan upprätta.
GotlandsHem informerar via våra vanliga kanaler om det är möjligt. Våra vanliga kanaler är hemsidan www.gotlandshem.se, Facebook, Instagram, SMS, Mina sidor och hyresgästmeddelanden i brevlåda och/eller trapphus.
Du kan också ringa 113 113 där du kan få information vid en kris.
Som bostadsbolag lyder vi under tre typer av principer som har arbetats fram av MSB – Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Du hittar dem på krisinformation.se Krishanteringens grunder - Krisinformation.se.
Krishanteringens grunder handlar om:
Den som ansvarar för en verksamhet under normala förhållanden gör det också under en krissituation. För GotlandsHem innebär det att ingen annan kan bli ansvarig för vår verksamhet. Det finns alltså ingen lag som träder in vid en kris där någon myndighet eller statlig funktion blir ansvarig för fastigheter. Samma sak gäller för till exempel Region Gotland som fortsätter att vara ansvarig för exempelvis räddningstjänsten oavsett vilken kris som uppstår. Vi har samma ansvar i fred, kris och krig.
Om krisen blir omfattande kan dock även våra resurser behöva omfördelas från centralt håll, det vill säga från regionen eller staten.
Likhetsprincipen
Under en kris ska samhällsfunktioner så långt som möjligt fungera på samma sätt som vid normala förhållanden. GotlandsHem ska i möjligaste mån fortsätta bedriva sin verksamhet inom uthyrning, förvaltning och underhåll. Den som arbetar med något hos oss i vardagen ska göra det även i kris eller krig.
Om krisen blir omfattande kan dock även våra resurser behöva omfördelas från centralt håll, det vill säga från regionen eller staten.
Närhetsprincipen
En kris ska hanteras där den inträffar av de närmast berörda och ansvariga. Där händelsen inträffar ska händelsen också hanteras. Först om de lokala resurserna inte räcker kan det bli aktuellt med statliga nationella och/eller regionala insatser.
Vi har alltså fortfarande samma ansvar om någon av våra fastigheter skulle bli drabbade. Vi kan också bli en stödjande funktion för myndigheter som leder en insats vid en kris. Regionen har även ett ansvar att stödja oss när omfattningen av krisen är så stor att vi inte klarar av den själva.
GotlandsHem har en krisplan för att hantera mindre kriser och Region Gotland har en krisplan för större händelser. Vi övar på det som står i planerna med jämna mellanrum.
Våra skyddsrum är utspridda på fastigheter i Visby, Slite och Fårösund. I länkboxen som du hittar i slutet av den här sidan finns en karta över alla skyddsrum i Sverige.
Skyddsrummen på GotlandsHem är besiktigade och godkända av MSB – myndigheten för samhällsskydd och beredskap. GotlandsHem kontrollerar månadsvis alla skyddsrum genom att se till att lös skyddsrumsutrustning är komplett och att den förvaras på sådant sätt att den inte förstörs eller försvinner. Vi kontrollerar även att golvbrunn för skyddsrumsdrift är ren och att ventilspindel fungerar och är smord. Radiatorventilen ska gå att stänga och öppna och vi ser till att belysningsarmatur och eluttag fungerar.
Alla fastighetsägare har rätt att disponera skyddsrummen till annat under normala förhållanden. Det kan handla om förråd, cykelrum eller annan användning. Vid en krissituation som kräver skyddsrum har GotlandsHem 48 timmar på sig att iordningställa dem.
GotlandsHems skyddsrum besiktigades och iordningställdes 2017 och rustades då upp för cirka 2 miljoner kronor.
Här hittar du alla våra frågor och svar gällande beredskap i kris.
www.gotland.se/beredskap
Foldern Hur förberedd är du vid en kris?
Hemberedskap på MSB:s hemsida
Krisinformation.se - Information från svenska myndigheter, länsstyrelser och kommuner
SOS Alarms startsida
Ladda även ner apparna (finns för Android och IOS)