Ett rum med 50-60-talsmöbler. På väggarna hänger tavlor och på borden står vaser, keramik och blommor.

Välkommen Galleri Fröjel Art and design

03 juli 2024

Galleri Fröjel art and design har flyttat in i vår lokal på Donnersgatan 1D i Klintehamn – mitt i Retro-Mecca som ägarna Göran och Margitha Björnberg själva beskriver det. GotlandsHem säger hej och välkommen till en av våra hyresgäster i de kommersiella lokalerna.

I butiken Galleri Fröjel hittar du svensk, dansk, finsk och ibland norsk 50–60 års design. Där finns också samtida konst, keramik, glas och lampor. Allt är från kända formgivare, handplockat och omhändertaget så att det nästan är som nytt.

Sedan 2008 har Göran och Margitha drivit retrobutiken som idag går under namnet Galleri Fröjel Art and design. Det började med en liten butik i anslutning till deras hem i Fröjel innan de 2017 öppnade butiken i Visby. De har deltagit många gånger på Antikmässan och 2019 nominerades de till årets antikhandlare. 

Under våren 2024 flyttade de in i GotlandsHems lokal i Klintehamn.

– Vi blir äldre och ville minska kostymen lite, berättar Göran.

Tillsammans drar vi besökare till Klintehamn

Det har under en tid dykt upp en rad med retrobutiker som arbetar med återbruk i Klintehamn. Det var avgörande för Göran och Margithas beslut om att öppna Galleriet just där. 

– Vi visste att det är flera andra butiker i Klintehamn som arbetar med återbruk och vi såg det som en chans att ansluta oss till dem, berättar Göran och fortsätter:

– Man ska inte se varandra som konkurrenter. Vi kompletterar varandra och det är tillsammans vi kan dra besökare till Klintehamn.

Göran berättar att han upplever att rörelsemönstret på Gotland har ändrats. Under en dag kan det vara upp emot 20 till 30 besökare i butiken. Under vårmarknaden i Klintehamn var det mellan 200 och 300 besökare.

– Man ska inte tro att alla åker till Visby. 

Lokalen passade som handen i handsken

Göran och Margitha hade sett att GotlandsHem sökte hyresgäster till lokaler på Donnersgatan. De hörde av sig och fick gå på visning. 

– Det är en kongenial lokal som är byggd som en möbelaffär från början. Den är byggd på 50–60 talet vilket passar väl ihop med vår design.

Beslutsprocessen var väldigt kort. 

– Lokalen passar oss som handen i handsken, avslutar Göran.