En kvinna och en flicka sitter vid ett träbord med mönstrad vit och grå duk. Det är uppdukat för frukost. På bordet finns ett stort fat med frukt och grönsaker.

För att teckna avtal och hyra bostad av oss finns det ett antal krav du behöver uppfylla. Du kan läsa mer om dem här.

Ålder

När du har fyllt 16 år kan du kan registrera dig i vår bostadskö.
För att kunna göra en intresseanmälan på en ledig bostad ska du ha fyllt 18 år.

Intresseanmälan och visning

När tiden för intresseanmälan stänger kommer de personer med flest antal ködagar få erbjudande att gå på visning av eller få information om bostaden. När visningen är klar tackar man antingen ja eller nej till lägenheten.

Tre steg till kontrakt

Den som har flest ködagar av dem som har tackat ja blir kontrollerad utifrån våra villkor för uthyrning. För att få ett kontraktserbjudande måste man bli godkänd genom tre olika steg.

Var därför beredd på att svara på följande frågor när vi hör av oss till dig.

Steg 1: Behov av bostad

På vilket sätt ska du använda bostaden?
För att hyra en bostad i GotlandsHem måste du ha behov av en bostad. Vi hyr bara ut en bostad som du ska använda som ditt eget och enda permanenta boende. Det innebär att du inte kan hyra en bostad av oss om du vill använda den som en komplementboende eller som en övernattningsbostad.

Steg 2: Boreferenser

Hur bor du idag?
En del i att bli godkänd som hyresgäst hos oss innebär att du måste kunna visa goda boreferenser från dina tidigare boenden. Vi kommer därför att prata med dig om hur du bor idag och tala med din nuvarande hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Om du idag äger ditt boende kommer vi att prata med dig om vilka planer du har för det.
Du får inte ha några oreglerade skulder till oss. Om du tidigare har hyrt bostad av oss får det inte ha förekommit några störningar eller anmärkningar på skötseln av bostaden.

Steg 3: Kreditprövning

Vi kommer att genomföra en kreditupplysning
Vid en kreditprövning kontrollerar vi om du har betalningsanmärkningar, skuld till Kronofogden eller en pågående skuldsanering. Om din kreditprövning inte blir godkänd kommer vi att ha ett samtal med dig om just dina förutsättningar. I vissa fall kan vi acceptera att en privat borgensman blir solidariskt ansvarig med dig kring att hyran blir betalad. Om du har en beviljad kommunal hyresgaranti kan det i vissa fall ersätta en borgensman.

För att bli godkänd som borgensman får personen inte ha någon betalningsanmärkning, inte ha misskött eventuella hyresinbetalningar till oss och en årsinkomst på minst 350 000 kronor.

Hittade du vad du sökte efter?

Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.

Relaterade frågor och svar