Ibland händer det att insekter och småkryp hittar sig in i våra bostäder. Det är inte ovanligt att få hem oinbjudna gäster i resväskan i form av olika sorters skadedjur när du är ute och reser. Var därför extra uppmärksam och kontakta saneringsföretaget Nomor om du drabbas.
Om du får skadedjur i bostaden måste du kontakta saneringsföretaget Rentokil så fort som möjligt. De gör en kostnadsfri inspektion och sanering så att spridningen kan stoppas. Vid sanering och efterbehandling är det viktigt att du som hyresgäst följer de instruktioner du får så att skadedjuren inte kommer tillbaka.
Vägglöss är aktiva på natten och lever av att suga blod från oss människor. De är 5 till 8 millimeter, rödbruna och liknar små platta skalbaggar. Svart spillning, blodfläckar på lakanet och utslag på kroppen efter insektsbett kan vara tecken på att du fått vägglöss. Om du känner dig osäker kan du pröva att fästa dubbelhäftande tejp runt om sängbotten. Om du har vägglöss kommer de att fastna i tejpen inom de närmaste dagarna. Var extra uppmärksam om du tar hem begagnade möbler som soffor och sängar då dessa kan sprida vägglöss. För att bli av med vägglöss krävs sanering. Ju snabbare du upptäcker att du blivit drabbad desto enklare är det att bli av med lössen.
Kackerlackan kan både äta av dina livsmedel, smutsa ner dem och avge en otäck lukt. De angriper också textilier, papper och läder. Kackerlackan kan sprida smitta och ses som en sanitär olägenhet. Kackerlackan blir 12 till 16 millimeter lång. Den trivs bäst vid ugnar, värmerör, kylskåpsmotorer och andra ställen där det är 25 till 33 °C. Den är mycket ljusskygg och gömmer sig i mörka och trånga sprickor.
Tänk på att inte mata fåglar från balkongen eller på uteplatsen, eftersom spilld mat kan locka till sig råttor och möss. En fullvuxen brunråtta kan komma igenom en springa som är lika stor som en femkrona och en liten mus kan komma in i springor som är små som baksidan av en blyertspenna. När det blir kallare ute och gnagare vill in i värmen är det bra att hålla fönster och balkongdörrar stängda.
Har du sötsaker framme i hemmet dröjer det inte länge innan myrorna kommer dit. Arbetarmyror är ständigt på jakt efter föda. Den myra som först hittar något att äta meddelar sina kamrater genom att lägga ut ett doftspår fram till födan. Myrorna följer doftspåret som sedan blir en myrstig. Lättast att bli av med myrstigen och hindra att fler myror kommer är att skura golvet och därigenom ta bort doftspåret för andra myror. Om du har problem med myror kan du kontakta din bovärd som ger dig myrdosor. Om problemet kvarstår så hör du av dig till Rentokil.
Det är sällan fiskmåsar orsakar olägenheter för människors hälsa. Däremot kan de uppfattas störande och orsaka problem under häckningsperioden. De låter högt, smutsar ned och försvarar sina ungar med anfall och störtdykning. Som hyresgäst kan du hjälpa till att minska antalet fiskmåsar i ditt område genom att vara noggrann med avfallshantering och matrester, för att minska deras tillgång till mat. Undvik nedskräpning, knyt igen matavfall ordentligt och se till att sopkärl stängs helt. I april 2023 fick GotlandsHem tillstånd av Länsstyrelsen att plocka bon och ägg för att minska problemen i de områden som är mest drabbade. Till att börja med görs detta i sex områden i Visby: Hytten, Bogen 2, Riggen, Castor, Strömmingen och Laken. Efter sommaren kommer vi utvärdera effekterna och ta ställning till hur vi går vidare framöver.
Om du misstänker eller upptäcker skadedjur som vägglöss, kackerlackor eller råttor i din bostad eller någon annanstans i huset, kontaktar du saneringsföretaget Rentokil som GotlandsHem har avtal med. Saneringen är kostnadsfri för dig som är hyresgäst hos oss.
Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.