En kvinna och en flicka slänger sopor i ett miljöhus.

Tack för att du källsorterar och hjälper till att bidra till bättre miljö. Här ger vi dig tips på hur du på bästa sätt tar hand om ditt avfall. Det ska vara lätt att göra rätt.

Det ska vara lätt att källsortera

GotlandsHem har sop- och återvinningsstationer i alla områden. Vi vill att du som hyresgäst ska ha nära till att lämna avfall, tidningar och förpackningar av papper, plast och metall samt batterier och glöd- och lågenergilampor. Det ska vara så lätt som möjligt att källsortera. Det brännbara avfallet kommer till användning i Cementas industri och komposterbart material används också som näring till jorden. Om vi alla sorterar rätt sparar vi pengar och bidrar till en bättre miljö.

Sortera rätt

Kom håg att det är oerhört viktigt att verkligen lägga saker på rätt ställe. Våra bovärdar lägger mycket tid på att sortera om innehållet i källsorteringen. Tänk på att lägga materialet i rätt behållare. Kompostavfall ska läggas i återvinningsbara biopåsar och pappkartonger måste vikas ihop för att ta mindre plats.

Lämna fett rätt

Frityroljor, matoljor och matfett ställer till stora problem om de hälls ner i avloppet. Matoljor och matfett täpper igen avloppsrör och orsakar stopp. Vid stopp måste avloppsrören rensas och spolas med hett vatten. Matoljor och matfett fräter även sönder avloppsrören vilket leder till vattenskador.
Om vi tar hand om frityroljor, matoljor och matfett på rätt sätt sparar hyresgästerna minst en miljon kronor varje år. 

Så här gör du

  • Häll i matfett i en tom plastflaska. Låt matfettet svalna något innan du häller det i tratten.
  • Stäng locket efter varje påfyllning.
  • Placera flaskan på en säker plats, så att flaskan inte stjälper på spis eller i avlopp.
  • När flaskan är halvfull skruva åter på flaskans skruvkork ordentligt.
  • Lämna flaskan i behållaren för brännbart i din sopstation.

Hittade du vad du sökte efter?

Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.

Länkar till Region Gotland

Sorteringsguide A-Ö
Återvinningscentraler
Telefon till Region Gotland: 0498-26 90 00 (växel)

Relaterade guider