GotlandsHem har individuell mätning av vatten som standard i våra senaste nyproduktioner och kommer också att införa det i alla kommande nybyggnationer.
IMD står för Individuell mätning och debitering. Det innebär att vi på vissa ställen mäter och debiterar förbrukningen av varm- och kallvatten på lägenhetsnivå. På så sätt betalar du som hyresgäst bara för den faktiska förbrukningen.
Införandet av IMD har flera fördelar. Framförallt får du som hyresgäst chans att se hur mycket du faktiskt förbrukar och möjlighet att påverka dina boendekostnader. Förutom att kostnaden för respektive hushåll blir rättvis finns där också miljömässiga vinster eftersom individuell mätning ökar medvetenheten och ofta minskar förbrukningen. Det i sin tur minskar energiförbrukningen vid uppvärmning av vattnet. IMD är med andra ord bra för både ekonomin och för miljön.
GotlandsHems beslut att införa individuell mätning och debitering på varmvatten grundas på ett EU-direktiv och bolagets ambition om en mer rättvis betalningsmodell för hyresgästerna samt den positiva effekt IMD beräknas ha för miljön. IMD installeras redan i betydande omfattning inom flera allmännyttiga bolag i Sverige.
En mätare installeras i lägenheten som registrerar förbrukningen. Inkomna mätvärden kvalitetssäkras innan de sammanställs till debiteringsunderlag. På hyresavin två månader senare syns slutligen förbrukningen och vad det kostar.
Eftersom förbrukningen debiteras två månader i efterskott betalar man som nyinflyttad en schablonkostnad de två första månaderna. Den första avräkningen kommer alltså på den tredje hyresavin. För de som ska flytta ut avslutas aviseringen den dag man flyttar och ingen debitering eller avdrag sker i efterhand.
Förbrukningen framgår på fakturan. På Mina sidor finns äldre fakturor om tidigare förbrukning.
Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.
Här ser du korta och enkla instruktionsfilmer som visar hur du själv löser olika problem i din bostad. Du ser hur du testar din jordfelsbrytare, vad du kan göra om det blir mörkt i din bostad och hur du skapar elsäkerhet hemma. Sidan kommer att fyllas på med fler filmer!
När det är riktigt hett ute under sommarmånaderna kan det även bli ordentligt varmt i din bostad. Då är det bra att veta vad du kan göra för att få det svalare.
När det blir kallt ute, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det ta tid innan värmesystemet anpassar sig. Ett kallt element behöver inte betyda att något är fel, det är temperaturen i rummet som är viktig.