Två kvinnor bär på flyttkartonger. Den ena kvinnan bär två kartonger, den andra kvinnan bär en kartong. De är utomhus i ett bostadsområde.

Tillstånd från GotlandsHem krävs för att hyra ut i andrahand. Den som hyr ut utan tillstånd bryter mot hyreslagen och riskerar därmed dryga straff och att förlora sin bostad.

Godkänd andrahandsuthyrning

Om du inte ska bo i din bostad under en begränsad tid kan du i vissa fall få tillstånd av GotlandsHem att hyra ut den i andra hand. Godkännandet är alltid tidsbegränsat, normalt högst ett år i taget.

Enligt hyreslagen måste du alltid ha ett godtagbart skäl, ett så kallat ”beaktansvärt skäl”, för att få tillstånd att hyra ut din bostad och du ska kunna styrka ditt skäl med ett intyg.

Godtagbara skäl kan till exempel vara studier, sjukdom eller för att prova att vara sambo. Kontakta gärna vår kundservice för att prata mer om vilka skäl som kan godkännas.

Ansökan

Om du vill hyra ut din bostad i andra hand måste du först skicka in en ansökan till GotlandsHem. Det gör du genom att fylla i blanketten för andrahandsuthyrning. I ansökan anger du varför du vill hyra ut din bostad.

Om du ska studera eller arbeta utomlands under andrahandsuthyrningen måste du också fylla i blanketten som heter ”Fullmakt andrahandsuthyrning”. Detta för att det måste finnas en person i Sverige som företräder dig. Kontakta vår kundservice så hjälper de dig med fullmakten.

Handläggningstid

Normal handläggningstid är två veckor, under vissa perioder kan det dock ta längre tid. Efter att ansökan prövats får du ett mejl från oss som meddelar om uthyrningen blivit godkänd eller inte. Om vi avslår din ansökan har du alltid möjlighet att på egen begäran få beslutet prövat av hyresnämnden.

Ansvar för bostaden under uthyrningstiden

Som hyresgäst hos GotlandsHem har du ansvaret för bostaden även under andrahandsuthyrningen. Det innebär bland annat att det är du som är ansvarig för att hyran betalas och att störningar inte förekommer.

För din egen skull är det viktigt att du upprättar ett hyresavtal med den du hyr ut till.

Vad händer om du hyr ut utan tillåtelse?

Att hyra ut sin bostad i andra hand utan hyresvärdens godkännande är inte tillåtet enligt hyreslagen och innebär att hyresavtalet är förverkat. Det betyder att GotlandsHem kan säga upp dig som hyresgäst och du kan tvingas flytta.

Sedan oktober 2019 är det även brottsligt att hyra ut sin bostad i andra hand om du tar ut en hyra som överstiger din månadshyra med mer än ett tillägg på maximalt 15 procent.

Det krävs inte att hyresvärden först informerar om att du måste rätta dig, GotlandsHem kan säga upp dig som hyresgäst direkt om du hyr ut din bostad i andra hand utan tillåtelse.

Mer information om andrahandsuthyrning finns att läsa på både hyresnämndens och GotlandsHems hemsidor.

Vi är måna om dig som hyresgäst och vill inte att du begår brottsliga handlingar av misstag. Därför ber vi dig att kontakta oss så hjälper vi dig att göra rätt.

Hittade du vad du sökte efter?

Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.

Mer information

Mer om andrahandsuthyrning kan du läsa på Hyresnämndens hemsida.

Du ansvarar för bostaden

Som hyresgäst hos GotlandsHem är du ansvarig för lägenheten under andrahandsuthyrningen. Det kan t.ex. gälla krav på hyra, störningar eller andra ärenden som har med lägenheten att göra. För din egen skull är det viktigt att du upprättar ett hyresavtal med den du hyr ut till.