Två kvinnor sitter vid ett bord utomhus och fikar. Den ena kvinnan syns bara bakifrån och den andra kvinnan skrattar. De sitter framför ett bostadshus.

Som vår hyresgäst har du möjlighet att göra ett bostadsbyte. Det är endast boende i GotlandsHem som kan skapa en bytesannons. Däremot kan alla se våra bytesannonser och kontakta annonsören. Här läser du om vad som gäller när du ansöker om bostadsbyte och längst ner på sidan hittar du instruktioner om hur du gör.

Förändrat bostadsbehov?

Vid ett bostadsbyte kan bytesparten ha en annan hyresvärd än GotlandsHem men det är däremot inte tillåtet att göra ett byte med en annan boendeform som exempelvis bostadsrätt eller villa.
Du ska ha bott minst ett år i din bostad vid den tid du lämnar in din ansökan. Utöver det måste du ha, och kunna styrka, ett speciellt skäl till bytet. Det kan vara kraftigt ändrad ekonomi, att bostaden är för liten för dina behov eller att bostaden numera är för stor.

En mamma, en pappa och två barn står utanför ett bostadshus. Pappan drar det ena barnet i en barnvagn. Det andra barnet sträcker sig mot handtaget till ytterdörren.

Ansökan

Var noggrann med att fylla i allt i ansökan och bifoga det som eventuellt behövs bifogas. Vad som kan behöva bifogas läser du mer om på blanketten för ansökan. Om din bytespart har en bostad hos en annan hyresvärd är det viktigt att ni tar kontakt med den andra hyresvärden och säkerställer att ni lämnar en ansökan även till dem utifrån deras kriterier. Tänk på att det kan ta upp till tre månader innan du kan flytta in i den nya bostaden om bytet blir godkänt.

Vi kommer att besiktiga din bostad om:

 • Din ansökan är komplett
 • Du har ett beaktansvärt skäl
 • Du uppfyller kravet på att du varaktigt och sammanhängande bott i din bostad i minst ett år
 • Vi kan godkänna din bytespart enligt våra hyresvillkor

Efter besiktningen kommer vi kunna meddela om bytet är godkänt eller inte. Om det blir godkänt kommer vi att kontakta dig för att bestämma tid för kontraktsskrivning. Är det andra hyresvärdar som berörs förutsätter det att även de kan godkänna bytet.

Tillträde

Om bostadsbytet blir godkänt kommer vi att upprätta nya hyresavtal med start från den dagen ni genomför den faktiska flytten. Vi kommer att räkna om hyran så att den blir korrekt och nycklarna ska kvitteras in och ut via din bovärd samma dag. Tänk på att i god tid planera för detta och anmäla adressändring, flytt av el- och eventuellt TV- och internetabonnemang.

En tonårspojke och en tonårsflicka sitter tillsammans i en soffa, de tittar i studieböcker.

Flytten

Ett bostadsbyte förutsätter att du och din bytespart håller en nära dialog och tillsammans planerar genomförandet av flytten. Ni ska byta bostad med varandra vilket i praktiken innebär att ni ska flytta ut och in samtidigt. Till detta ska ni även se till att lämna era bostäder flyttstädade. Vi rekommenderar att ni skriftligt dokumenterar eventuella överenskommelser och diskuterar hur ni ska lösa städningen samt in- och utflytt.

Bra att veta

 • Du söker själv upp den som du vill byta bostad med. Du kan använda vår webbtjänst för att lägga in annons eller se vad andra vill byta till.
 • När du har hittat en bostad att byta med, fyller du i ansökan om bostadsbyte och skickar in till oss. Bifoga alla nödvändiga uppgifter för att vi ska kunna godkänna din ansökan innan bytet kan ske.
 • Lämna ansökan i god tid, normal handläggningstid är cirka två månader. Om ansökan inte är komplett ska den på vår begäran kompletteras.
 • Vid ett bostadsbyte behåller bytesparterna sina ködagar. Du kan alltså genomföra ett bostadsbyte utan att det påverkar dina ködagar.

Gör så här

Annonsen du skapar är publicerad i två månader på vår hemsida.

 1. Logga in på Mina sidor.
 2. Under ”Mina tjänster” på förstasidan trycker du på symbolen ”Bostadsbyte”.
 3. Tryck på ”Skapa annons”.
 4. På sidan du kommer till visas uppgifterna om din bostad och kan inte justeras. Du kan skriva en beskrivning i fältet längst ned om du önskar. Tryck på ”Nästa”.
 5. I fälten som nu dyker upp fyller du i de sökkriterier som du har för önskad bytesbostad. Tryck på ”Nästa”.
 6. Nu får du möjlighet att ladda upp bilder på din bostad om du vill. Dessa visas i annonsen. Tryck på ”Nästa” när du klar.
 7. I sista steget ska du granska din annons. Ser allt rätt ut och du är nöjd trycker du på ”Slutför”. Behöver du ändra något backar du genom att trycka på ”Tillbaka”.

Hittade du vad du sökte efter?

Låt oss veta om du tyckte att denna information hjälpte dig. Din återkoppling är till stor hjälp för oss i vårt kontunerliga förbättringsarbete.

Du behöver ett inlogg till Mina sidor

Alla som vill titta på våra bostadsannonser behöver registrera sig hos GotlandsHem. Det gör du genom att klicka på knappen "Logga in" högst upp här på sidan.

Byte inom GotlandsHem

Du som hyresgäst med ett förstahandskontrakt har rätt att använda din bostad för byte med annan hyresgäst under vissa förutsättningar.

Byte med annan hyresvärd

Det går bra att byta bostad hos en annan hyresvärd under vissa förutsättningar.